Mar
22
2011

Najpogostejše zmote pri ločevanju odpadkov –   1. del

Zmote pri ločevanju odpadkov

Ali gre tetrapak med papirnate odpadke ali embalažo? Ali žarnica res spada med mešane odpadke? In kam že odvržem palčko za ušesa? Takšna vprašanja se nam porajajo vsak dan, ko stojimo pred košem za ločevanje in s smetjo v roki. V upanju, da bomo bralcem poenostavili ločevanje odpadkov in s tem skrajšali čas stanja pred košem, bomo predstavili nekaj najpogostejših zmot.

1. Palčke za ušesa

Tako samoumevne v vsakdanjiku, da jih včasih sploh pozabimo reciklirati. Največkrat jih zalučamo med mešane odpadke kar v koš v kopalnici. A če pozorno pogledamo, bomo videli, da je palčka sestavljena iz dveh surovin. To je plastična palčka in bombažna kapica. In ker se plastika pri procesu reciklaže predhodno spere z vodo tako tudi odstrani bombažno kapico, ki je občutljiva na vodo. Zato palčke za ušesa spadajo v koš za plastiko oz. po novem v koš za embalažo.

Opomba: v drogerijah se sedaj pojavljajo tudi 100% razgradljive palčke za ušesa, pri katerih plastični del je sedaj iz slojev tankega papirja. Takšna palčka je popolnoma razgradljiva (popolnoma preverjeno) in jo lahko zavržemo med biološke odpadke.

2. Higienski vložki, otroške plenice

Naj bi bili naravni in koži prijazni, glede na njihov namen. Zato nas večina zmotno misli, da kot odpadki spadajo v koš za biološke odpadke.  Tako plenice, kot tudi higienski vložki so danes za voljo zaščite in udobja vse prej kot naravni. Sestavljeni so iz slojev umetnih mrežic, vpojnih gelov, plastničnih krilc, raztegljivih trakov, ježkov, itd. Zaradi takšne mešanice spadajo uporabljene plenice in vložki med mešane komunalne odpadke.

3. Cigaretni ogorki

Čeprav so cigaretni ogorki razgradljivi, le ti NE spadajo med biološke odpadke. Ti ogorki namreč še zmeraj vsebujejo strupe, kateri bi pri kompostiranju pristali na našem vrtu in posledično seveda na našem paradižniku. Zato ogorke, če že moramo, zavržemo v zabojnik za mešane odpadke.

Če cigaretne ogorke namočimo v vodo, dobimo pesticid. Če ga poškropimo po rastlinah, ga le te ne bodo absorbirale in ga je z rastlin enostavno splakniti z vodo.

4. Papirnati robčki, papirnate brisače, serviete, toaletni papir, vata

Je že res, da so vsi zgoraj našteti v osnovi iz iste primarne surovine, kot je papir (to je celuloza), pa vendarle vsi tovrstni odpadki NE sodijo med papir, temveč med biološke odpadke, saj so vsi razgradljivi. Žepni robec na primer potrebuje za razgradnjo le en deževen dan ali še manj.

V naslednjem prispevku bomo razkrili zakaj tetrapak in celofan ne spadata v zabojnik za papir, ter kam spadajo jajčne lupine in čajne vrečke.

Najpogostejše zmote pri ločevanju odpadkov – 2. del

Brez komentarjev »


Napiši komentar

Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost