Avg
31
2011

Kako prepovedati trgovanje s strupenimi odpadki na rastočih azijskih trgih?

Urbano rudarjenje, donosen postopek pridobivanja dragocenih kovin iz elektronskih naprav, stavb in odpadkov, postaja v svetu vse bolj razširjeno.

V času, ko rast trgov in posledična vse večja urbanizacija v Aziji podira vedno nove rekorde, se z vrtoglavo hitrostjo veča tudi povpraševanje po surovinah, katerih zaloge v svetu so omejene. Potrebe tako po žlahtnih kovinah, ki se uporabljajo v elektroniki, kot po preprostih gradbenih materialih kot so les in beton, se povečujejo zaskrbljujoče hitro – prav tako hitro pa jih ljudje tudi zavračamo kot odpadke.

Da bi bilo ravnanje s starimi elektronskimi napravami in strupenimi snovmi, ki jih te vsebujejo, pravilno, je nujno najprej izboljšati zavedanje posameznika o nevarnostih teh odpadkov ter nato tudi povečati ukrepe v primeru nepravilnega ravnanja. Eden izmed načinov dobrega ravnanja, ki se po svetu vse bolj širi, je t. i. urbano rudarjenje, kot imenujemo postopek zbiranja sestavnih delov in elementov iz različnih proizvodov, stavb ter odpadkov.

Cene rudnin so tako visoke, kot niso bile še nikoli. Zato je torej pravi čas, da pričnemo s to novo vrsto rudarjenja. Kitajsko povpraševanje po bakru naj bi se denimo samo letos povečalo za 8 do 10 odstotkov. Indija je država, v kateri tretjina njenega številnega prebivalstva živi na urbaniziranih območjih ter se še vedno pospešeno industrializira. Na Japonskem pa je urbano rudarjenje že cvetoč posel, saj se je Kitajska odločila, da bo omejila izvoze redkih surovin. Toda, če tem vprašanjem ne bomo posvečali dovolj pozornosti, ima lahko množica odpadkov iz teh in tudi drugih podobnih držav uničujoč vpliv na ves svet.

Kot posledica nepremišljenega odlaganja elektronskih odpadkov v ZDA, je trgovina s strupenimi odpadki postala pereče vprašanje po vsej Aziji. Potencialno strupene elektronske odpadke v ZDA pogosto poberejo iz odlagališč ter jih potihoma prepeljejo na drugo stran Tihega oceana. Ti odpadki tako končajo v potokih ali poljih kitajskih kmetov ali pa v indijskih predelovalnicah odpadkov. Takšna brezvestna dejanja moramo preprečiti – to je tudi poslanstvo okoljevarstvene organizacije Basel Action Network (BAN).

BAN je v svetovnem merilu organizacija, katere izkušnje v raziskovanju in preiskovanju trgovine s strupenimi odpadki so brez primere. Prav tako je najvplivnejša organizacija za zagovorništvo na področju mednarodne politike trgovanja s strupenimi odpadki. Spremembam na področju trgovine s strupenimi odpadki v razvijajočih se azijskih in drugih državah je namenjen poseben projekt nadzorstva nad e-odpadki (E-Waste Stewardship Project). BAN želi s slednjim zagotoviti preprečevanje izvoza nevarnih elektronskih odpadkov skozi javno razkrinkanje posameznih primerov. Končni cilj je, da bi tako početje nadomestila odgovornost proizvajalca pri ravnanju s tovrstnimi odpadki ter okolju prijazni razvojni programi in zakonodaja.

Poslanstvo organizacije BAN podpira tudi podjetje Electronic Recyclers International (ERI), ki je največje podjetje v ZDA, ki se ukvarja z recikliranjem. ERI je trenutno v postopku pridobivanja certifikata za e-nadzornika, s katerim bi se predanost podjetja, da bi zaustavili trgovino s strupenimi odpadki, še okrepila. V podjetju imajo namreč na voljo tehnologijo, s katero lahko stare elektronske naprave odgovorno in učinkovito reciklirajo. Poleg tega pa ima ERI s svojim vplivom tudi možnost, da postane mnenjski vodja ter vzor, ki bi mu sledili tudi drugi.

V ERI so prepričani, da ne morejo čakati na dan, ko bodo zakoni za uvedbo primernih sprememb na področju ravnanja z elektronskimi odpadki končno sprejeti. Zavedajo se, da morajo tako sami kot njim podobna podjetja ukrepati že sedaj. Urbano rudarjenje zanje ni le dejavnost, ki je v porastu; je tudi nuja za zdravo blaginjo in čisto prihodnost.

Eden ključnih vlagateljev v program ERI za urbano rudarjenje je južnokorejsko podjetje LS-Nikko, eden največjih talilcev bakra v svetu. V zameno za svoje investicije LS-Nikko dobi ogromne količine bakra, pridobljene iz starih naprav, ki jih očistijo v ERI.

Podobno je tudi vodilno podjetje za proizvodnjo aluminija, Aloca, nedavno investiralo v ERI z namenom, da bi postal pomen aluminija v proizvodnji elektronskih naprav trajnejši. Podjetje Alcoa je postalo tudi certificiran član programa za e-nadzor.

Kadar razmišljamo o prihodnosti vodilnih azijskih držav, moramo imeti vedno skupaj z željo po svetovni gospodarski rasti v mislih tudi predanost okoljevarstvu. Le s kombinacijo obeh aktivnosti bomo namreč lahko zagotovili globalni trg, ki bo surovine učinkovito uporabljal ter s tem ne bo prispeval k dodatnim obremenitvam okolja.

Vir:

Brez komentarjev »


Napiši komentar

Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost