Avg
16
2011

Vsa Slovenija ločuje


Povprečna štiričlanska družina na teden pridela približno 35 kilogramov odpadkov, od katerih biološki predstavljajo kar 30 odstotkov. Ti odpadki razpadajo, zaudarjajo, privabljajo mrčes in obenem obremenjujejo okolje s toplogrednimi plini ter onesnažujejo podtalnico. Prvi koraki k zmanjševanju količin odpadkov in razbremenjevanju okolja so ločeno zbiranje in recikliranje le-teh.

Od 1. julija 2011 vsi v Sloveniji ločujemo biološke odpadke. Gospodinjstva, podjetja, posamezniki. V skrbi za okolje in želji po prijetnejšem bivanju biološke odpadke ne odlagamo več v zabojnike za mešane odpadke. Za njih poskrbimo z zbiranjem v komunalnih zabojnikih za odvoz bioloških odpadkov ali z lastnim kompostiranjem. Na ta način skrbimo za okolje in pripomoremo za lepši danes in jutri.

Ločevanje bioloških odpadkov brez gnitja in neprijetnih vonjav

Dejstvo je, da večina bioloških odpadkov nastane v kuhinji in ker je sprotno odnašanje zamudno, jih nekaj dni zbiramo v dragih in nerodnih biorazgradljivih vrečkah ter jih nato odnesemo v zabojnik ali na kompostnik. Težava je v tem, da biološki odpadki, zaradi prisotnosti zraka, začnejo gniti ter oddajati neprijetne vonjave in privabljati mrčes.

Rešitev brez uporabe vrečk, brez neprijetnih vonjav in brez nadležnega mrčesa ponujajo v podjetju Plastika Skaza, kjer proizvajajo koš za ločevanje bioloških odpadkov Organko.

Organko – koš za ločevanje bioloških odpadkov

Organko je funkcionalno izdelan in napreden koš iz reciklirane plastike, ki reši nelagodnosti pri zbiranju in ločevanju bioloških odpadkov v vsakem gospodinjstvu ali podjetju. Vanj lahko odlagamo vse vrste bioloških odpadkov, tudi citruse, bananine olupke, jajčne lupine in meso.

Do kakovostnega komposta v štirih tednih

Organka lahko postavimo v kuhinjo, omaro ali shrambo. Povprečna štiričlanska družina 16-litrski koš polni približno mesec dni. Med samim polnjenjem odpadkom vsakodnevno dodajamo naravni posip, imenovan Bokashi. Le-ta poskrbi, da se v košu namesto gnitja vzpostavi proces fermentacije. Vsebina se v košu tako brez vonja v celoti razgradi, pri čemer se pesticidi in ostale škodljive snovi razgradijo na okolju prijazne elemente.

Pri procesu fermentacije v košu nastaja tekočina, ki jo s pomočjo pipice na dnu koša vsakih nekaj dni odlijemo. Nerazredčeno lahko uporabljamo za vzdrževanje čistih odtokov, razredčimo z vodo v razmerju 1:200 ter uporabimo kot gnojilo za sobne in vrtne rastline.

Ko je Organko poln, vsebino preprosto stresemo v zabojnik za biološke odpadke in pustimo v nadaljnjo obdelavo komunalnim podjetjem. Gospodinjstva z lastnim kompostnikom poln koš postavijo v prostor s sobno temperaturo in pustijo počivati (med tem časom začnejo s polnjenjem drugega koša). Po 14 dneh vsebina prvega koša v celoti fermentira in nastala zmes je pripravljena za kompostiranje. Koš izpraznimo na kompostniku ter zmes dobro prekrijemo z že obstoječim kompostom. V 4 tednih bo iz odpadka nastal kompost I. kvalitete, primeren za nadaljnjo uporabo, tudi pridelavo hrane. Če vsebino zakopljemo v zemljo, se slednja v 4 tednih spremeni v črni humus. Pozitivne rezultate je certificiral Zavod za zdravstveno varstvo Republike Slovenije.

Kaj sodi v Organka

V Organka lahko odlagamo na koščke narezane kuhinjske ali manjše vrtne biološke odpadke – hrano, sadje, zelenjavo, kavo, čajne vrečke, manjše kosti, sir, ribe, rože, robčke, celo citruse, bananine olupke, jajčne lupine in meso.

Vanj ne sodijo tekočine, maščobe, velike kosti, živalski iztrebki, ogorki, pepel, papir ipd.

 Organko – koš za ločevanje bioloških odpadkov

Naroči in preizkusi koš za organske odpadke Organko

Za več informacij o Organku obiščete spletno stran www.organko.si.

 

Brez komentarjev

Komentarji so omogočeni na podstraneh.


Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost