Sep
15
2011

Ponovna uporaba vode iz klimatske naprave

samozalivalni vrtZbiranje kondenzirane pare, ki priteče iz vaše klimatske naprave, se lahko dolgoročno gledano izkaže za velik varčevalni ukrep. Morda se vam bo to zdelo kot nekaj povsem novega, toda vodo iz klimatske naprave lahko vsekakor ponovno uporabite, četudi ni priporočljiva za uživanje.

Lahko vodo, ki jo proizvaja moja klimatska naprava, ponovno uporabim?

Morda se vam bo to zdelo kot nekaj povsem novega, toda odgovor je: “Da, vodo iz klimatske naprave lahko vsekakor ponovno uporabite,” – četudi ni priporočljiva za uživanje. Le malo je takšnih ljudi, ki v poletnih dneh opazujejo delovanje svoje klimatske naprave, zato se jih veliko sploh ne zaveda, da klimatske naprave proizvajajo tekočino.

Za tiste, ki se najraje zadržujete v svojih klimatiziranih skrivališčih, naj pojasnimo, kako ta odvečna tekočina sploh nastane. Ko je zrak znotraj naših domov dovolj ohlajen, toplotna črpalka pritegne nastalo paro skozi kanal, kjer para spremeni agregatno stanje – nastane tekočina. Povprečnemu posamezniku se morda količina kondenzata zdi zanemarljiva, toda za tiste, ki živijo v sušnih okoljih lahko predstavlja podobno kot žejnemu predstavlja oaza v puščavi.

V Dubaju – domovanju bleščečih, domiselnih in pogosto povsem nepraktičnih arhitekturnih eksperimentov, kakršen je denimo arhipelag umetnih otokov v oblikah držav (ki se sedaj počasi pogrezajo v ocean) – denimo dobro vedo, kako pomembna je vsaka kapljica vode, ki jo je moč uporabiti.

Burj KhalifaBurj Khalifa je z nekaj več kot 800 metri najvišja stavba na svetu, v kateri tekočino, ki jo kot stranski produkt proizvaja klimatski sistem stavbe, uporabljajo za namakanje okolice in velikega parka Burj Khalifa. S  t. i. »Programom za ponovno uporabo kondenzata« letno pridobijo več kot 50 milijonov litrov vode, ki je sicer ne bi niti opazili.

Ste si sedaj morda premislili o pomenu tekočine, ki nastane pri uporabi klimatske naprave? Če seštejete vse kapljice, lahko vašemu žepu prihranite precej izdatkov. Še posebej, če živite na območju, kjer je voda privilegij in zato draga dobrina. A tudi če spadate med navdušene eko-ozaveščence, je zbiranje kondenzata eden izmed načinov, kako ujeti tisti del te življenjsko pomembne tekočine, ki se nam sicer neopazno izmuzne med prsti.

Sedaj pa je najbrž čas, da vam povemo, kako lahko to izvedete sami – sicer verjetno na nekaj enostavnejši način, kot je tisti v Dubaju. Sledite lahko različnim strategijam, za katero se boste odločili, pa je odvisno predvsem od vaše osebne izbire.

1. Kondenzat želim zbirati na kar najlažji način

V kolikor vam je ideja o reševanju planeta (ter tudi vaših finančnih virov) všeč, vendar za ta namen ne želite zapravljati svojega dragocenega prostega časa, je prva možnost prava izbira za vas. Najprej izmerite velikost odvodne odprtine vaše klimatske naprave, saj boste le tako kasneje lahko nanjo pritrdili gumijasto cev ustrezne velikosti. Katerikoli material cevi boste izbrali, poskrbite, da bo prosti konec odvajal tekočino neposredno na vode žejno rastlino. Tako ste dobili preprost namakalni sistem, ki bi ga lahko sestavil celo prvošolec!

2. Želim si privlačnejšo možnost, toda še vedno z minimalno potrebo po vzdrževanju

V tem primeru je sod za zbiranje deževnice pravi odgovor! Proizvajalci izdelujejo najrazličnejše sode, ki so prijetni na pogled ter obenem tudi praktični. Pri tem uporabljajo najrazličnejše materiale: od plastike in keramike do žgane gline. Če želite ubrati srednjo pot, je vse, kar morate storiti to, da si priskrbite sod za zbiranje deževnice, nato pa zagotovite, da odvodna cev iz vaše klimatske naprave vodi neposredno vanj. Potrebnega ni nič dodatnega napora – le sod postavite na mesto, ki je nagnjeno stran od hiše, da bi preprečili škodo v primeru razlitja tekočine iz soda.

3. Želim popolnoma izrabiti svoje naredi-si-sam veščine

Tisti, ki se zabavate z neprestanim ustvarjanjem, boste z veseljem izdelali tudi svoj samozadosten nepretrgoma namakan vrt. Vaša začetna investicija bo najbrž presegla vrednost nakupa soda za zbiranje deževnice, vendar pa bo po zaključenem projektu vaše zadovoljstvo toliko večje. Poleg tega vam nikoli več ne bo treba skrbeti za zalivanje vrta.

Osnovne potrebščine v tem primeru so plastične cevi različnih dolžin, črpalka za kondenzat, upogljive cevi ter rešetkasta ograjica. Z drugimi manjšimi dodatki lahko podobno kot v prvem navedenem primeru izdelate urejen vrtiček, ki vas bo še naslednjih nekaj mesecev razveseljeval s svežimi vrtninami.

Navodila za izdelavo enostavnega sistema za zalivanje na Instructables.com

Brez komentarjev »


Napiši komentar

Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost