Avg
02
2012

Kako lahko zmanjšamo porabo vode?

Tako lepa, koristna, čista, zdrava in tako samoumevna. 70% vseh površin na Zemlji zajema voda a le nekaj % te vode je pitne in ni, kot bi mnogi mislili, neomejen vir. V prispevku smo pripravili nekaj idej kako lahko zmanjšamo njeno porabo ter jo recikliramo.

Po podatkih strokovnjakov za okolje ljudje porabimo 4000 km3 vode na leto, kar je 1400 km3 več od dovoljene meje. Opozarjajo, da bomo že do sredine tega stoletja dosegli kritično točko, zaradi česar bomo najverjetneje morali opustiti namakanje kultur, ki niso namenjene prehranjevanju, kot so bombaž in rastline iz katerih izdelujejo biogoriva (ŽIT 2011/11, str. 47 in 48).

Vsak posameznik lahko direktno prispeva k zmanjšanju vode pri vsakdanjih opravilih brez, da bi je bil dejansko prikrajšan.

Zmanjšana poraba vode se bo poznala na položnici

Veliko je že napisanega o tem kako varčevati z vodo (krajši čas tuširanja, deževnica, pomivalni stroj namesto ročnega pranja posode …). V tem prispevku pa dodajamo še nekaj preprostih idej, na katere še mogoče niste pomislili.

Izračunaj porabo vode v svojem domu

Ali ste vedeli, …

… da pri ročnem pomivanju posode lahko porabimo tudi do 60 l vode?

Najbolj varčen porabnik vode pri pomivanju posode je vsekakor pomivalni stroj, a če le-tega nimamo, lahko na drugačen način varčujemo z vodo.

Pri pomivanju posode vode ne pustimo prosto teči ampak napolnimo korito ali vedro s toplo vodo. S to vodo in nekaj kapljic detergenta pomijemo posodo. V drugem koritu ali vedru spet natočimo vodo in v njej posodo splahnemo .

Vodo, ki je ostala od splakovanja posode lahko uporabimo pri npr. pomivanju tal, oken ali drugih površin.

Ko si želimo natočiti kozarec vode, le-to običajno pustimo nekaj časa odtekati. S to vodo lahko zalijemo rastline, pomijemo posodo ali jo kako drugače uporabimo.

… da pri čiščenju solate in druge zelenjave ter sadja lahko vsak dan prav tako steče kar nekaj litrov čiste pitne vode v odtoke?

Tako kot pri posodi, lahko tudi tukaj solato namočimo v posodo z vodo.

Solato in ostalo zelenjavo ter sadje operemo, precedimo in ostanek vode uporabimo za zalivanje rastlin doma ali na vrtu.

… da na leto porabimo 13.140 l sveže vode za splakovanje straniščne školjke?

Povprečni volumen kotlička na stranišču je 9 l. V domu štiričlanske družine, ki povprečno 5-krat na dan obišče stranišče, bi bila poraba čiste vode 13.140 l na leto.

Večina domov že ima novejše kotličke, ki imajo nameščen gumb za manjšo porabo vode. Tisti, ki pa teh še nimajo, lahko sami prekinejo splakovanje, saj je redko potrebnih vseh 9 l vode, da kotliček »opravi svoje delo.

Druga, malo dražja, a zato trajnostna rešitev bi bila, da se vzpostavi vodovodni sistem z zbiralnikom vode ter s filtrom. Odpadna voda iz kuhinjskega korita ali kopalne kadi pri tuširanju bi direktno polnila kotliček.

… da pri kapljanju iz netesne pipe lahko izgubimo do 4000 l vode ali več na leto?

Če še nismo uspeli kupiti novo tesnilo za pipo, lahko kapljanje vode zajezimo s kozarčkom katerega kasneje uporabimo za splakovanje ust pri umivanju zob. Vodo, ki bo polnila kozarček lahko tudi redno odlivamo v vrč s katerim bomo kasneje zalili rastline v našem domu.

… da se za pri proizvodnji 1 litra vode v plastenki porabi 5 litrov vode?

Pri izdelavi in transportu 1 l plastenke z vodo se porabi 5 l vode in še mnogo več drugih surovin energije (www.pacinst.org).

Dokler še imamo svežo pitno vodo ni nobene potrebe, da bi vsak dan kupovali novo plastenko z vodo ali le-to po enkratni uporabi zavrgli. Že kupljeno plastenko z vodo lahko večkrat napolnimo in ob pravilnem shranjevanju uporabljamo do 2 tednov. Vendar je potrebno paziti, da ta plastenka ni izpostavljena neposrednemu soncu, saj je lahko pitje iz takšne plastenke zdravju škodljivo.

Zelo priporočajo nakup steklenic za dolgoročno uporabo. Teh je na slovenskem trgu že precej in so zelo ugodna rešitev za posameznika, s takšnim vedenjem pa tudi vplivamo na porabo vode po vsem svetu (www.lep-planet.si).

… da se za izdelavo ene bombažne T-majice porabi več kot 2650 l vode, za izdelavo enega para hlač iz jeans-a pa kar 9982 litrov?

Seveda si življenje težko predstavljamo brez tega izredno modnega kosa oblačila a bi bilo smotrno pomisliti na vso vodo, ki je potrebna za izdelavo enih hlač ali majice. Ni nujno biti lastnik 30 kosov jeans hlač ali majic, saj ima skoraj vsak posameznik vsaj dva para ali več oblačil, ki jih lep čas ni oblekel. Hlač po uporabi tudi ni nujno vedno oprati. Kavbojkam in majicam lahko podaljšamo življenjsko dobo tako, da jih komu podarimo, iz njih ustvarimo nov kos oblačila ali dodatek, lahko pa jih tudi recikliramo na različne načine. Več na www.imagineallthewater.eu.

… da lahko z vodo, s katero se pred počitniško hišico tuširamo, zalijemo rože?

Večina obalnih hišic ima kar zunaj postavljen tuš, da lahko splahnemo sol s telesa po kopanju v morju. V sušnih obdobjih naj ne bi zalivali vrtov, prali avtomobile in polnili bazene. Lahko se pa stuširamo. In postavimo vedro poleg tuša. Vsakič, ko se bomo stuširali bo vedro bolj polno vode in proti večeru bo prav te vode marsikatera rastlina zelo vesela.

Poglejte 100 načinov, kako še lahko manjšamo porabo vode

2 komentarja »

  • twitty pravi:

    s kotličkom lahko prihraniš ob vsakem splakovanju 1,5 litra vode tudi, če daš vanj plastenko z 1,5 litra vode (lahko bi bil tudi kakršenkoli drugi predmet, ki bi zmanjšal prostornino kotlička) – tako se kotliček manj napolni in preverjeno(!) količina vode še vedno zadošča za splakovanje – torej v gospodinjstvu kjer se gre na wc 10x na dan po 1,5 litra manj – 15 litrov prihranjenih – to je taka ciganska ampak učinkovita rešitev za tiste, ki imamo velike stare kotličke s samo enim velikim gumbom in čisto premalo discipline, da bi ročno prekinili splakovanje

  • suzana pravi:

    Super ideja 😀


Napiši komentar

Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost