Embalaža

Zmanjševanje količine embalaže ni nov pojav, saj je smiselno, da podjetja zmanjšajo uporabo tam, kjer je s tem mogoče zmanjšati tudi stroške in porabo surovin. Takšna je teorija. Kaj pa praksa? Podjetja uporabljajo embalažo tudi za učinkovito prepričevanje kupcev, saj je lepša embalaža hkrati privlačnejša.

Kako recikliramo embalažo Poglej vse predmete

Zakaj uporabljamo embalažo

  • za zaščito izdelkov, kar v večini primerov ne moremo storiti brez nje;
  • za distribucijo proizvodov od proizvajalca do trgovca na drobno in končno do potrošnika v stanju, kakršnega pričakuje;
  • za podaljševanje roka uporabnosti;
  • za povečanje pomembnosti varovanja javnega zdravja (težnja po mikrobiološki varnosti);
  • za zagotavljanje informacij o izdelkih potrošnikom.

Pomembno pri embaliranju je predvsem to, da se uporablja prava količina embalaže. Ne preveč in ne premalo, da se izdelek ne more poškodovati. Nesmiselno bi bilo zmanjšati količino embalaže izdelka, če bi nato za transport zaradi zaščite potrebovali dodatno embalažo. Tudi tukaj gre za iskanje ravnotežja.

Kako lahko zmanjšamo količino odvečne embalaže

embalaza_simboli

Uporabljajmo koncentrate

Le ti vsebujejo manj vode, s tem se zmanjša embalaža za 50%. Prav tako je za prevoz potrebno manj tovornjakov, kajti z enim tovornjakom lahko prepeljemo dvakrat več blaga, kot pa sicer. Takšni primeri so na primer koncentrirani mehčalci, sadni sirupi, detergenti.

Uporabljajmo pravo količino

Nesmiselno je kupovati koncentrate, če jih uporabljamo enako kot navadne produkte. Zato se držimo navodil na embalaži. Enako velja za čistila, detergente, pralne praške.

Kupujmo svežo hrano

Ste kdaj opazili, da ste po tem, ko ste pripravili kosilo, tudi napolnili koš za smeti? Največ odvečne embalaže v gospodinjstvu nastane prav pri prehrani. Kajti danes je pakirana tako, da je lahko v hladilnikih, zamrzovalnih skrinjah ali v trgovinah shranjena še precej dlje, kot nekoč. Če kupujemo nepakirano hrano, se izognemo odvečnim smetem in uživamo svežo hrano.

Ponovno napolnimo (refil)

Pralne praške, detergente, kavo in mila za roke je mogoče ponovno napolniti. S tem boste privarčevali tudi pri denarju.

Kupujmo večje pakiranje

Če kupujemo na primer jogurt, je smiselno kupiti večjo dozo, npr. 1 liter, namesto sedem malih jogurtov z vsebnostjo 150 ml.

Nosilno vrečko prinesemo s seboj

Nekako smo se razvadili, da vsakokrat, ko gremo v trgovino, kupimo novo vrečko. In po navadi nikoli ne zadostuje samo ena. Zakaj ne bi naslednjič s seboj prinesli staro? Ali pa vrečko iz blaga, ki jo lahko uporabljamo znova in znova? Tako bi zmanjšali odvečno embalažo in privarčevali pri denarju.

Napisal/a Helena v:
Oznake:

2 komentarja »


Napiši komentar

Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost