Ločevanje odpadkov

V slovenskih mestih so se že nekaj časa nazaj pojavili tako imenovani ekološki otoki, urejeni prostori za ločevanje odpadkov. Na ekološkem otoku najdemo 4 zabojnike za ločeno odlaganje odpadkov.

Poišči ekološki otok v svoji bližini

Ločevanje papirja

Papir

recikliranje stekla

Steklo

ločevanje plastenk, pločevink in ostale embalaže

Embalaža

Organski odpadki

Biološki odpadki

Zabojnik za papir

Papirnati izdelki, kot so kartoni, ovojne embalaže, lepenke, časopisi, revije, letaki, katalogi, zvezki, papirnate nakupovalne vreče, kuverte, knjige, ovojni papir.

Robčki, papirnate brisače, toaletni papir, celofan, tetrapaki in njim podobne embalaže, ves papir z ostanki živil.

Kako recikliramo papirnate izdelke

Zabojnik za steklo

Steklena embalaža, kot so kozarci za vložena živila, steklenice olja, vina, sokov, piva, žganih pijač, zdravil, kozmetične stekleničke in parfumi, ostala razbita steklena embalaža za živila.

Zamaški in pokrovčki steklenic in steklene embalaže, žarnice, pleksi steklo, okensko steklo, ogledala, armirano steklo (steklo, ki največkrat vsebuje kovinsko mrežo za ojačitev, npr. pri steklenih vratih), svinčeno steklo (steklo s povečano vsebnostjo svinca in se uporablja pri proizvodnji kristalnega stekla), avtomobilsko steklo, kristal, žarnice, steklenice iz umetnih mas, porcelan.

Kako recikliramo stekleno embalažo

Vsem steklenim izdelkom pred odlaganjem v zabojnik odstranimo umazanijo.

Zabojnik za embalažo

Ponekod stojijo še zabojniki plastika in pločevina. Če sta oba zabojnika, potem odpadke ločimo glede na material. Če se na ekološkem otoku nahaja samo zabojnik “embalaža”, potem plastične in pločevinaste odpadke odlagamo skupaj.

Vse plastenke pijač in ostalih živil, jogurtovi lončki, plastični kozarčki, PVC vrečke in folije, pločevinke hrane, pijače in ostalih živil, najlon, slamice, konzerve, stiropor, kovinski pokrovčki.
Plastenke in pločevinke neživil, ki so vsebovale nevarne kemikalije, kot so barve, laki, motorna olja, kosovni odpadki.

Kako recikliramo embalažo

Preden embalažo odvržemo v zabojnik, je priporočljivo, da odstranimo vse ostanke hrane ali druge materiale, ki ne spadajo v to kategorijo in jo speremo z vodo ter stisnemo.

Zabojnik za biološke odpadke

Zemlja, rože, pokošena trava, vejevje, posušeni listi, plevel, rezano grmičevje, zelenjava in sadje (olupki krompirja, čebule, jajčne lupine, solata, korenje, zelje, ogrizki itd.), kavni filtri in kavna usedlina, čajne vrečke, pokvarjena hrana, papirnati robčki …
Embalaža hrane in drugih ne živil, papirni izdelki, plastični in stekleni predmeti, nevarni odpadki, odpadna električna in elektronska oprema, obutev, tekstil, kosovni odpadki …

Kosovni odpadki

Pohištvo, odslužena bela tehnika, vzmetnice, talne obloge, kolesa, kopalniška oprema in drugi večji odpadki, ki se jih ne da odložiti v zabojnik za mešane odpadke.

Kosovne odpadke odlagamo v zbirnem centru ali v času letnih akcija zbiranja na terenu.

Poišči zbirni center v svoji bližini

Nevarni odpadkiNevarni odpadki

Akumulatorji, zdravila, čistila, topila, kozmetika, baterije, kartuše, ostanki lakov in barv, motorna olja, jedilna olja, pesticidi, termometri, razkužila, škropiva, žarnice, pršila ali aerosoli, odpadna električna in elektronska oprema.

Kaj je odpadna električna in elektronska oprema

Nevarne odpadke prav tako odložimo v zbirnem centru ali jih predamo v času akcij zbiranja nevarnih odpadkov na terenu.

Kako ravnamo z nevarnimi odpadki

Poišči zbirni center v svoji bližini

Mešani odpadki

Higienski material, plenice, umazana embalaža, pepel in preostanek odpadkov.
Napisal/a Helena v:
Oznake:

1 Komentar


Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost