Top nasveti

Pripravili smo nekaj top nasvetov, kako enostavno recikliramo in kako še lahko zmanjšamo porabo. Dobrodošli so tudi vaši nasveti! Pišite nam na info@lep-planet.si.

Kako še lahko sodelujete?

Kako zmanjšati račun za ogrevanje

Računi za ogrevanje bodo z zimsko sezono 2011 višji, saj boste stanovalci blokov in večstanovanjskih hiš plačevali stroške ogrevanja po porabi. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako se lahko izgonemo višji položnici.

Kako zmanjšati stroške ogravanja?

6 nasvetov kako lahko koristno uporabimo škatlo papirnatih robčkov

Prišla je nova sezona kihanja in zamašenega nosu. Spet drugi imamo zaradi alergij zaloge robčkov skozi celo leto. Tako nam vsakokrat, ko potrošimo vse robce, ostane še zmeraj poln nos in prazna papirnata škatla, kjer so bili prej shranjeni robci.

In kaj koristnega lahko storimo s to škatlo?

Kako zmanjšati porabo elektrike

Vsakič, ko dobimo položnico za elektriko, nam le ta dvigne lase. Sprašujemo se, kako je mogoče, da porabimo toliko elektrike. Da temu ne bo več tako, smo  pripravili nekaj praktičnih in enostavnih nasvetov, kako lahko občutno zmanjšamo porabo električne energije in tako privačujemo pri denarju.

Kako zmanjšati porabo elektrike?

Kako enostavno odstranimo vodni kamen v električnem grelcu vode

V grelnikih vode se dokaj hitro nabere precej vodnega kamna. Najbolj pa na samem grelcu. Za odstranitev le tega ni potrebno uporabljati močnih čistil, saj to ni zdravo. Na konec koncev bomo uporabili to vodo na primer za čaj. Zato za čiščenje uporabimo alkoholni kis. Vlijemo ga v grelnik, ampak le toliko, da prekrije sam grelec. Nato vodo zavremo.  Priporočam, da po tem, ko voda zavre, grelnik odmaknemo na odprt prostor (balkon ali okensko polico). Čez 10 minut postopek ponovimo. Grelnik vode nato še nekajkrat splaknemo z vodo.

Kako lahko privarčujemo z vodo

V tem prispevku ne bomo pisali o dejstvih, zakaj moramo biti preudarni pri porabi vode, ampak bomo podali nekaj nasvetov, kako lahko s to nekoč samoumevno dobrino, dejansko varčujemo.

Več o varčevanju z vodo

Poenostavite ločevanje bioloških odpadkov

Največ organskih odpadkov nastane prav med kuhanjem in po obedih. Zato priporočamo, da med pripravo obrokov imamo na strani krožnik, kamor odlagamo olupke, ostanke hrane in podobno. Ko s kuhanjem zaključimo, krožnik spraznimo v za to namenjen koš.

Kaj so biološki odpadki?

Shranjevanje barve

Nemalokrat nam po renoviranju ali manjših popravilih ostane še kar nekaj barve. Da jo lahko uporabimo še kdaj kasneje, je embalažo potrebno tesno zapreti, da preprečimo uhajanje zraka, ki barvo posuši. Nato embalažo za trenutek obrnemo na glavo, da preprečimo pojav skorje na površini.

Kaj še moramo vedeti o recikliranju barve

Kaj storimo s staro električno napravo?

Ob nakupu novega hladilnika ali druge bele tehnike, lahko neuporabno napravo vrnemo prodajalcu, ki bo poskrbel za nadaljnjo obravnavo.

Kaj pa, če je naprava še delujoča in uporabna? Dobro delo bomo naredili, če jo bomo podarili ljudem okoli sebe, ki jo mogoče potrebujejo ali pa  humanitarnim organizacijam, kot je Karitas.

Kaj še lahko s storimo s staro napravo?

Zmanjšajmo porabo kartuše

Ne tiskajmo nepotrebnih besedil, če se ne moremo izogniti, pa manj pomembne dokumente tiskajmo z nastavitvijo “Draft” (slovensko: skica, osnutek). Tako lahko privarčujemo do 30% kartuše.

Prav tako pred tiskanjem še enkrat preglejmo natipkano besedilo, da tiskanja ne podvajamo. Če moramo natisniti večjo količino besedila, je dobro, da naredimo poskusno tiskanje (natisnemo le 1 ali 2 strani).

Česa še ne vemo o kartušah?

Reklamni letaki naj ne pristanejo v naših nabiralnikih

Vsak dan zavržemo več reklamnih letakov, ki se naberejo v naših nabiralnikih. Da bi zmanjšali količino reklam, si priskrbimo nalepko “Stop”, ki jo najdemo na pošti ali v papirnici. Ta nalepka prepoveduje odlaganje reklamnih sporočil v vaš nabiralnik.

Kako recikliramo papir?

Napisal/a Helena v:

1 Komentar »


Napiši komentar

Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost