Maj
28
2012

Eko rolerji

Vsi pravijo da je kolesarjenje okolju in človeku prijazen šport. Rolanje postane stvar prezira, ko na dan privre tema o ekološko osveščenosti. Redko kdo se zaveda, da se tudi največji proizvajalci rolerjev usmerjajo v izdelavo okolju prijaznih produktov.

Zelena linija rolerjev se je prvič pojavila že pred leti. Na voljo so modeli rolerjev zelene linije proizvajalcev K2 in Powerslide.

Rolerji imajo prijeten naravni izgled in kot zanimivost lahko omenimo, da podjetje Rollerblade uporablja pri izdelavi svojih modelov 60% bioplastike, ki so narejene iz obnovljivih surovin. Rolerji ne vsebujejo PVC-ja, embalaža v katerih so pakirani, pa je prav tako narejena iz recikliranega kartona.

Podjetje K2 izdeluje podvozje iz bambusa, ki ima karaktersitike trajnostnega in biorazgradljivega materiala. Ohišje okoli čevlja je narejeno iz 100% recikliranega Polietilen teraftalata (PET).

Pohvale gredo vsem proizvajalcem, ki so pričeli razvijati tako kolekcijo rolerjev. Raziskave kažejo, da so rolerji eni bolj ekoloških izdelkov glede na prevožen kilometer.

Takšnih izhodišč se oklepa tudi podjetje Powerslide, ki se zavzema za zaščito okolja v katerem živimo. V podjetju so si zastavili par jasnih ciljev, kako pri proizvodnji zmanjšati emisije v okolje in sicer:

 • rolerji vsebujejo vsaj 25% reciklirane plastike za injiciranje;
 • polimerom dodajajo konopljo namesto steklenih vlaken;
 • podjetje ima dobavitelje v radiju največ 100km okoli, da zmanjšajo emisije ogljikovega monoksida in energije med transportom;
 • penasti elementi so narejeni iz recikliranih materialov;
 • vsi zgornji deli rolerja in obloge so narejeni na osnovi konoplje in bombaža;
 • vezenje in tisk sta uporabljena namesto kemičnega tiskanja;
 • embalaža je narejena iz recikliranih materialov;
 • notranji del čevlja je snemljiv z namenom, da se lahko ohišje rolerja uporablja dalj časa;
 • zmanjšana količina kovinskih elementov na rolerju;
 • podvozja so narejena iz bambusa in javorja, ki ju prešajo med seboj z naravnimi lepili;
 • rolerji ne vsebujejo več PVC-ja. 

Sestavni deli in opis rolerjev zelenih linij

Podvozje 

Je izdelano iz prešanega bambusa z naravnimi vezivi, saj ima babmus zelo dobre karakteristike kar se tiče mehanskih obremenitev.

Izgled je sicer malce bolj masiven kot pri ostalih materialih, vendar omogoča kvalitetno vožnjo. Vožnja je lahko pravi užitek, saj omogoča boljšo absorbcijo vibracij.

Kolesa

so izdelana iz poznanih materialov, saj kolo zahteva preveč kompleksen razvoj, da bi ga lahko izdelali iz naravnih materialov. V teoriji bi bilo možno izdelati leseno platišče, vendar se tu pojavi problem s finančnega vidika. Gumijaste obrobe okoli kolesa pa se žal ne da spreminjati.

Tekstilni del čevlja

Je narejen iz bombaža in industrijske konoplje, in ga je običajno mogoče v celoti reciklirati.

Nosilec čevlja

je izdelan iz plastike, ki jo je mogoče skorajda v celoti reciklirati. Narejen je lahko tudi iz lesa in sicer iz lepljenega furnirja z dodatnimi ojačitvami. Problem se pojavi pri vijaku, ki omogoča gibljivost v gležnju.

Kovinski elementi

Ekološko gledano je vse kovinske kose možno ponovno pretopiti, ko roler odsluži svojo življenjsko dobo. Aluminij in železo sta enostavna za predelavo, stvari pa se malce zapletejo, če je podvozje narejeno iz magnezija.

Sistem zapenjanja

Izdelan je iz konoplje in prav tako tudi dodatne zaponke v zgornjem delu.

Vsak roler uporabljamo v povprečju 7 let, kar je skoraj toliko časa kot kolo, gledano na statistiko. Lahko rečemo, da v 7 letih ne vložimo v rolerje več kot 1 evro. Za večino ljudi predstavljajo rolerji občasno rekreativno sredstvo, zato tudi dalj časa traja, da se obrabijo deli rolerjev, ki veljajo kot potrošni material. Omenjeni podatki so le en korak bližje bolj zeleni prihodnosti vožnje na kolesih.

Viri: 

Napisal/a Helena v: Ekološki izdelki Živimo zeleno
Oznake:

Brez komentarjev »


Napiši komentar

Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost