Jun
28
2010

Na tekočem o porabi elektrike v slehernem trenutku

Si predstavljate, da bi prišli v trgovino, kjer izdelki ne bi imeli cen? Nekako tako danes potrošniki kupujemo elektriko. Dobavitelji elektrike nam konec meseca pošljejo račun za porabo elektrike, ki pa vsebuje zelo malo informacij. Večina potrošnikov ne ve, koliko elektrike porabijo električne naprave v naših domovih in kje v gospodinjstvu se po nepotrebnem porablja elektrika. Če bi vedeli več o porabi in uporabi elektrike, bi ugotovili, da bi lahko bil mesečni račun precej nižji. Študije tako ugotavljajo, da bi podrobne informacije o porabi elektrike v domovih pripomogle pri varčevanju z elektriko od 5-15% na mesečni ravni (www.eci.ox.ac.uk).

Googlova filozofija je “organizacija informacij in njihova enostavna dosegljivost in uporabnost”. Menijo, da morajo biti vse informacije o potrošnji elektrike dostopne vsem porabnikom v vsakem trenutku. To omogočajo tako imenovani “pametni števci” (angl. smart meters). Trenutno jih je v uporabi približno 40 milijonov po vsem svetu, želijo pa lansirati še dodatnih 100 milijonov v naslednjih letih.

Vendar samo “pametni števci” niso dovolj. Potrebno jih je umestiti v strategijo, ki bo omogočila potrošnikom enostaven dostop do informacij o porabi. Zato se na Googlu trudijo, da bi odprti protokoli in standardi služili kot nek vmesnik za vse projekte, ki razvijajo pametne naprave, kot tudi za spodbujanje inovacij in konkurence. Menijo, da nam porabnikom pripadajo podrobne informacije o porabi elektrike, ki bi morale biti brezplačno dostopne. Porabniki sami bi lahko določali, kdo lahko vidi katere informacije, prav tako pa bi morali imeti brezplačen dostop do širšega spektra storitev, ki bi nam jih pomagale razumeti in tudi uporabiti.

S namenom približevanja tem ciljem, so Googlovi inženirji razvili spletno aplikacijo, t.i. Google PowerMeter, ki bo potrošnikom omogočila dostop do informacij o porabi elektrike v realnem času. Aplikacija je trenutno še v fazi testiranja, zato ni dostopna širši javnosti.

Za uresničitev tega koncepta bo potrebno še sodelovanje vladnih inštitucij, lokalnih komunalnih podjetij, proizvajalcev pametnih števcev in razvijalcev programske opreme, ki bodo s skupno strategijo omogočili dostop do informacij o porabi elektrike in tako pomagali varčevati

Kaj je Google PowerMeter?

Google PowerMeter brezplačna spletna aplikacija, ki s kombinacijo pametnih števcev in dostopnih informacij o porabi elektrike prikaže trenutno porabo elektrike v domovih, ne glede na to kje se nahajamo, ter tako pripomore k varčevanju z elektriko kot tudi z denarjem.

Aplikacija omogoča :

  • pregled nad dnevno/tedensko/mesečno statistiko porabe elektrike za celo gospodinjstvo ali pa samo posamično napravo;
  • pregled nad napravami, ki so neprestano vklopljene, tudi če jih ne uporabljamo (standby mode). Z odkrivanjem teh, lahko precej znižamo račun za elektriko;
  • predvideno porabo elektrike za neko obdobje v kWh, kot tudi v evrih/dolarjih;
  • postavljanje ciljev in kako jih uresničujemo.

Praksa v Sloveniji

SPLET.EN je podatkovna storitev namenjena tako poslovnim odjemalcem, kot tudi proizvajalcem električne energije, ki želijo na enostaven način dostopati do svojih podatkov o porabljeni ali proizvedeni električni energiji. Na tak način  lahko uporabniki preko spletnega portala sami analizirajo četrturne podatke odjema ali proizvodnje električne energije in tako učinkovito spremljajo njuno dinamiko.

Sedaj pa še malce počakamo in bomo tudi navadni smrtniki imeli dostop in popoln pregled nad porabo elektrike.

Napisal/a Helena v: Nasveti Zmanjšaj porabo
Oznake:

Brez komentarjev »


Napiši komentar

Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost