Jan
05
2011

Z novim letom v Italiji pričela veljati prepoved uporabe plastičnih vrečk

Prepoved plastičnih vrečk v Italiji“Trajnost lahko dosežemo z majhnimi spremembami našega načina življenja, ki nas nič ne stanejo, a lahko rešijo naš planet,” je dejala Stefania Prestigiacomo, italijanska okoljska ministrica, ko je napovedala prepoved uporabe plastičnih vrečk.

V celotni Italiji je prepoved plastičnih vrečk iz nerazgradljivih materialov pričela veljati 1. januarja 2011. Industrija plastike protestira, saj pravila prepovedi naj ne bi bila povsem jasna. Poleg tega menijo, da bo pustila nenadna sprememba negativne posledice strankam, ter da razloga za to iniciativo v Italiji sploh ni, saj prepoved ni določena na ravni Evropske unije. Njihovi argumenti se sicer šibki, kajti prepoved je bila napovedana že za januar 2010, a je bila odložena za leto dni prav zato, da se industriji omogoči ustrezno prehodno obdobje.

Dodatna argumenta proti uveljavitvi prepovedi uporabe plastičnih vrečk sta tudi cena biorazgradljivih vrečk (ta je 4- do 5-krat višja), in dejstvo, da biorazgradljiva plastika sedaj še ne dosega tehničnih lastnosti nerazgradljivih plastičnih vrečk; biorazgradljive vrečke se pogosto strgajo že, ko stranke na blagajni kupljene izdelke zlagajo vanje. Morda pa bo neprimernost biorazgradljivih vrečk za enkratno uporabo prepričala Italijane, da posežejo po nakupovalnih vrečkah za večkratno uporabo. V anketi, izvedeni novembra, je 73 % Italijanov izrazilo naklonjenost alternativam nerazgradljivih nakupovalnih vrečk za enkratno uporabo.

Italijani sicer porabijo kar četrtino vseh plastičnih vrečk, ki so letno proizvedene v Evropski uniji – to je med 20 in 25 milijardami vrečk letno (točna številka je odvisna od tega, kje iščete podatke). V italijanski kulturi, znani po tem, da prometne znake obravnava bolj kot nasvete in ne kot obveze, pa bo moralo preteči še nekaj vode, da se bo pokazalo, kako učinkovito je bilo uveljavljanje družbenih sprememb z vrha, tj. oblasti, navzdol. Kritiki opažajo, da je prepoved kot brezzobi tiger, saj ne vključuje kazni na nacionalni ravni. Sankcije so namreč prepuščene lokalni ravni. V Torinu bodo podjetja, ki prepovedi ne upoštevajo, kaznovana s 25 do 250 evri.

Težko si je predstavljati, da bi lahko bila prepoved uspešno uveljavljena že v enem tednu. V večini italijanskih trgovin namreč ni znakov, da bi se kdorkoli pripravljal na spremembe. Priljubljena veriga supermarketov Coop je ena izmed redkih, ki ponuja biorazgradljive nakupovalne vrečke. Toda ta ponudba ni povezana z zadnjimi ukrepi; Coop je namreč tovrstne vrečke prostovoljno uvedel že leta 2005 in do začetka leta 2009 popolnoma prenehal ponujati vrečke iz nerazgradljive plastike. Po izračunih podjetja so s tem zmanjšali število porabljenih plastičnih vrečk za kar 450 milijonov.

Brez komentarjev »


Napiši komentar

Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost