Mar
28
2011

Najpogostejše zmote pri ločevanju odpadkov –   2. del

Najpogostejše zmote pri ločevanju odpadkov –   2. delNadaljujemo serijo člankov o najpogostejših zmotah pri ločevanju. Tokrat smo se lotili tetrapakov, celofana in nekaj drugih organskih odpadkov.

5. Tetrapak

Je že res, da je tetrapak v 75% sestavljen iz papirja, ampak vsebuje tudi polietilen (20%) in aluminij (5%). Prav zaradi tega je postopek reciklaže tetrapaka drugačen kot pri papirju. Odpadna embalaža sokov, mleka, omak zatorej spada v zabojnik za embalažo.

6. Celofan

Celofan je množično uporabljen material tako v »darilni« kot tudi v prehrambeni industriji, saj je neprepusten za vlago, bakterije in maščobo.  Nekoč pridobljen iz celuloze, je danes zaradi cenejših alternativ večinoma sestavljen iz plastike (LDPE 4), zato le ta spada v zabojnik za plastiko oz. odpadno embalažo.

7. Jajčne lupine

Narava je poskrbela, da vse kar da, tudi vzame nazaj. Jajčne lupine, ki na videz delujejo kot trd oklep, so popolnoma razgradljive in za kompost koristne, saj so zgrajene iz 95-97% mineralov kalcijevega karbonata (soda), ki se ga tudi sicer dodaja v kompostnik. Ta bi tudi naj odganjal nekatere škodljivce od vašega kompostnika.

8. Olupki citrusov

Po nekaterih navedbah naj lupine citrusov (pomaranče, limone, itd.) ne bi dajali med biološke odpadke, ki so namenjeni za kompostnik, ker bi naj zavirali proces razgradnje in celo preveč zakisali kompost. Izkušnje ljudi pa kažejo ravno nasprotno. Odpadki citrusov razgradnjo še pospešijo in so zelo primerni za kompostnik, saj rastline imajo raje rahlo kislo zemljo.

V naslednjem prispevku bomo pravilno ločili neuporabna zdravila, ogledala, porcelan, žarnice in prazne aerosole.

Najpogostejše zmote pri ločevanju odpadkov – 3. del

Brez komentarjev »


Napiši komentar

Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost