Jan
10
2012

Steklenica, steklenka, flaška, … eko steklenica

Voda iz pipe je marsikje v Sloveniji še dobrina, v svetu pa že privilegij. Vodovodna voda ne porabi ogromnih količin nafte in drugih surovin za proizvodnjo, transport in reciklažo, kot je porabi plastenka za vodo. Ko se odločimo za pitje vode iz pipe, ne ustvarjamo potrebe po proizvodnji in prodaji plastenk in tako tudi preprečimo njihovo kopičenje na odlagališčih in izpust ogromnih količin emisij v okolje.

Razlogi proti “plastični” vodi

Vsako uro v svetu 24 milijonov odvrženih plastenk je zelo dober razlog za nakup stekleničke za ponovno uporabo.

“BPA free” je izraz, ki ga mnogi iščejo na steklenici, ko se odločijo bolj zdravo in okolju bolj prijazno živeti. T.i. eko steklenička je v zadnjem času zelo priljubljena predvsem zaradi odsotnosti organske spojine Bisfenol A (BPA). Le-ta bi naj v plastenkah po določenem času ter pogoji migriral v vodo in imel za zdravje negativne posledice.

In še tretji razlog proti ustekleničeni vodi: embalirana voda je kar 225-krat dražja od vodovodne.

Alternativna izbira

Na voljo je kar nekaj nadomestkov plastenk, ki vam bodo služile lep čas:

Vapur
 Equa  Nalgene  Rebit
   

Še nekaj alternativ plastenkam za vodo:

  • Alu steklenica ali bidon

ima zaščitno folijo, ki loči vsebino od alu posode. Cene se gibljejo vse od 5€ naprej, odvisno od velikosti steklenice ali vrča.

  • Steklenica ali termovka s steklenim vložkom

takšna steklenica ohranja temperaturo vode in njeno kvaliteto.

  • Čutara iz nerjavečega jekla

je proizvedena iz visoko kakovostnega higieničnega nerjavečega jekla 304, ki ima nizko vsebnost niklja. Zaradi vsebnosti kroma je nerjaveče jeklo tudi odporno na madeže in rjo. Več info

Če smo mnenja, da naša voda ni čisto neoporečna lahko uporabimo:

  • Filtrirni vrči in bidoni

Prenosni vrčki ali prenosni bidoni so dobra rešitev v domu, službi, v kampu, ipd. Filtri zadržijo vodni kamen in ostale primesi. Bidon vzamemo s seboj, saj je izdelan kot steklenička, ki vodo prečisti tik preden jo spijemo.

Prednost bidonov in vrčkov je tudi v tem, da je večina narejena iz materialov, ki v vodo ne izločajo kemikalij. Vseeno se pozanimajte, ali to velja tudi za model, ki ga boste izbrali. Povprašajte tudi o zmogljivosti filtrov – koliko litrov vode lahko prefiltrirajo z zadovoljivo kakovostjo.

V vseh pogledih je nakup kateregakoli od opisanih izdelkov boljše od nakupa plastenke z vodo. Če se pa iz različnih razlogov ne odločite postati lastnik katerega od teh trajnejših in varnejših izdelkov in če vam ni odveč nositi seboj kakšen gram več, vam bo čisto običajna steklenica služila dokler jo boste hoteli (ali dokler se ne razbije).

Viri:

Napisal/a Helena v: Ekološki izdelki Zmanjšaj porabo
Oznake:

1 Komentar »

  • […] Zelo priporočajo nakup steklenic za dolgoročno uporabo. Teh je na slovenskem trgu že precej in so zelo ugodna rešitev za posameznika, s takšnim vedenjem pa tudi vplivamo na porabo vode po vsem svetu (www.lep-planet.si). […]


Napiši komentar

Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost