Feb
23
2012

Očistimo svet 2012

Očistimo svet 2012se glasi verjetno največja prostovoljna čistilna akcija v zgodovini. Med 23. marcem in 25. septembrom 2012 bomo prebivalci Slovenije in še drugih 84 držav po vsem svetu ponovno stopili skupaj, zavihali rokave in opravili eno največjih čistilnih akcij.

Leta 2008 se je skupina mladih odločila za drzen korak in povabila svoje državljane na čistilno akcijo, kjer je 50.000 prostovoljcev v samo 5 urah očistilo Estonijo 10.000 ton odpadkov.

V Sloveniji je lansko leto v akciji »Očistimo Slovenijo v enem dnevu!« sodelovalo 270.000 prostovoljcev, ki je čistilo okoli 7.000 divjih odlagališč ter je iz narave odstranilo okoli 15.000 ton odpadkov. Povezale so se tudi šole, občine in druge organizacije, kjer so pobirali odpadke v svoji bližnji okolici.

Divja odlagališča so resna grožnja okolju saj vsebujejo odpadke nevarne okolju in ljudem. Ti lahko prodrejo tudi v podtalnico in onesnažijo vire pitne vode. Odpadke se prav tako sežiga s čimer se v zrak in v tla sproščajo strupene snovi.

Prijava divjih odlagališč

Vsak občan, ki opazi divje odlagališče, le-tega lahko anonimno prijavi v register divjih odlagališč, na Telekomovi brezplačni telefonski številki 080 2262 ali z aplikacijo preko mobilnega telefona. Vsa prijavljena odlagališča bodo prišla v poštev pri čiščenju 24. marca 2012.

Slovenija bo čistila 24. marca, šole in vrtci pa 23. marca.

Tudi če se čistilne akcije ne udeležimo, LAHKO SODELUJEMO. Na sprehod v naravo 24. marca ali kateri koli drug dan v letu vzemimo s seboj kakšno vrečo ali star žakelj. Do konca sprehoda bosta sigurno polna.

Podrobne  informacije so na voljo na spletni stani www.ocistimo.si. Prostovoljci se lahko prijavijo na info@ocistimo.si.

Več informacij:

Očistimo Slovenijo … Očistimo svet … Ohranimo planet lep

Brez komentarjev »


Napiši komentar

Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost