Hladilniki in zamrzovalniki

Hladilniki in zamrzovalniki se lahko reciklirajo, zato jih predamo v zbirnem centru ali koncesionarjem, ki so specializirani za elektronske in električne odpadke.

hladilnik_zamrzovalnikTovrstna bela tehnika je izjemno nevarna okolju. Da lahko opravljajo svojo funkcijo, tj. hlajenje, vsebujejo klorofluoroogljike ali CFC. To je kemična spojina, ki je zelo škodljiva, če pride v stik s kisikom. Povzročajo razgradnjo ozona in s tem večanje ozonskih lukenj. Večje ozonske luknje pa pomenijo več ultravijoličnega sevanja.

Kaj še lahko storimo

  • z rednim čiščenjem podaljšujemo življenjsko dobo hladilnih naprav;
  • tako kot ostale naprave, lahko tudi te podarimo ali poskušamo prodati;
  • hladilne naprave lahko ob nakupu novih zamenjamo v trgovini z belo tehniko. V tem primeru je prodajalec oz. proizvajalec odgovoren za prevoz in nadaljnjo skrb za naprave.

Kako poteka reciklaža hladilnikov in zamrzovalnikov

To vrstne naprave so okolju škodljive predvsem zaradi plinov (CFC), ki jih vsebujejo. Zato je v prvi fazi recikliranja potrebno ustrezno odstraniti in uničiti škodljive pline, zamrzovalne tekočine in olja, šele nato sledi razgradnja naprave oz. odstranjevanje posamičnih delov, kot so vtičnice, kondenzator, kabli, okovje in ostali plastični elementi. Posamične dele nato reciklirajo in ponovno uporabijo, spet druge pa uporabijo kot gorivo

Napisal/a Helena v:
Oznake:

Brez komentarjev »


Napiši komentar

Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost