Apr
05
2011

Najpogostejše zmote pri ločevanju odpadkov –   3. del

Odpadna zdravilaKam odvržemo neuporabno žarnico? V zabojnik za steklo ali v zabojnik za nevarne odpadke? In ali ste prepričani, da prazna embalaža spreja za lase spada v zabojnik za embalažo? Odgovori čakajo v spodnjem prispevku.

9. Neuporabna zdravila

Neporabljena zdravila ali tista, ki jim je potekel rok uporabe, so nevarna zdravila. Nevarna so tudi če jih ne zaužijemo. Namreč velikokrat jih ne da bi razmišljali zavržemo kar v koš za mešane odpadke. In tu je težava, saj se aktivnost učinkovin v zdravilih velikokrat ohrani tudi po tem, ko je zdravilo staro ali za nas neuporabno. Učinkovine nato pronicajo v zemljo in tako zastrupljajo našo prst, vodo in posledično tudi naša telesa. Zato stara in neporabljena zdravila spadajo med nevarne odpadke.

10. Ogledalo, porcelan

Ogledalo,  keramika ali porcelan so enako krhka kot steklo. Prav zaradi tega nas večina zmotno misli, da takšni odpadki spadajo v ta zabojnik. Zgoraj našteti vsebujejo številne primesi in jih je zaradi tega težje reciklirati. Zato ti odpadki spadajo v zabojnik za mešane odpadke.

Pločevinke sprejev

11. Prazna embalaža lakov za lase, sprejev, barv

Laki za lase, sprej deodoranti, barve pod pritiskom in ostali aerosoli so nepravilno odvrženi zelo nevarni odpadki. Kljub temu da so prazni, so že zmeraj pod pritiskom in lahko ob določenih pogojih (npr. izpostavljenost visoki temperaturi) povročijo ekplozijo, zastrupitev ali celo požar. Zato ti odpadki spadajo med nevarne odpadke.

12. Žarnica

Danes je v uporabi mnogo vrst svetilk in žarnic, ki zaradi funkcionalnosti vsebujejo različne pline in elemente kot so merkurij, kalcijev fosfat, aluminij, živo srebro,… Lahko bi sklepali, da zaradi tega neuporabne svetilke spadajo med nevarne odpadke ali celo med steklo. Pa vendarle je možno sijalke in žarnice reciklirati, varčne sijalke celo v 95%, zato tovrstni odpadki spadajo med OEEO (odpadno električno in elektronsko opremo).

Viri:

Brez komentarjev »


Napiši komentar

Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost