Embalaža

aerosol

Aerosoli in čistila za dom

Res je, da z njimi enostavno očistimo naš dom. Vendar pozabljamo, da so čistila škodljiva tako našemu zdravju, kot tudi našemu okolju.

tetrapak_embalaza

Tetrapak

Čeprav je glavna sestavina tetrapaka papir, le ta ne spada v ta zabojnik. Vsebuje namreč še aluminij in polietilen, zato je postopek recikliranja drugačen, kot pri papirju.

stekleni_kozarci

Steklenice in kozarci

Steklo je zelo hvaležno, kar se tiče recikliranja, saj ga lahko recikliramo v 100% in pri tem ne povzročamo stranskih produktov.

vrecka

Plastične vrečke

Plastične vrečke predstavljajo velik problem našemu planetu. Letno odvržemo do 1000 milijard plastičnih vrečk, od tega pa jih recikliramo le nekaj odstotkov.

plocevinke

Pločevinke

Pločevinke so sestavljene večinoma iz aluminija, ki ga je dokaj enostavno reciklirati. Še več, za izdelavo nove pločevinke iz recikliranega aluminija prihranimo do 95% energije.

aluminijasta_folija

Aluminijasta folija

Alu folijo lahko recikliramo, vendar težje, ker je po uporabi umazana. Preden jo odvržemo, moramo z nje odstraniti vse ostanke hrane in druge snovi.

konzerva_1

Konzerve

Konzerve je zelo enostavno reciklirati. Jeklo, ki ga dobimo nazaj, pa je vsestransko uporabno.

plastenke_za_pijaco

Plastenke

Osem od deset plastenk pristane na odlagališču. Letna poraba Američanov znaša 28 milijard. Proizvodnja plastenk povzroči 2,5 milijonov CO2. Dovolj zgovorni podatki?

jogurtovi_loncki

Jogurtovi lončki

Recikliranje jogurtovih lončkov poteka podobno kot pri plastenkah. Preden jih odvržemo, jih lahko uporabimo še nekje drugje.

Stiropor

Stiropor zaradi svojega volumna zavzame veliko prostora, zato je primerno odlaganje tovrstnega materiala kritičnega pomena za naš planet.

Napisal/a Helena v:
Oznake:

Brez komentarjev

Komentarji so omogočeni na podstraneh.


Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost