Plastenke

Osem od desetih plastenk pristane na odlagališču. Še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da ta umetni material potrebuje več sto let za razgradnjo. Glede na dnevno proizvodnjo in porabo, bo potrebno veliko resneje pristopiti k problemu.

Prazne plastenke stisnemo in privijemo pokrovček. Odložimo jih v zabojnik za plastenke oz. embalažo na ekološkem otoku.

plastenkeAli ste vedeli?

  • V Ameriki letno prodajo 28 milijard plastenk.
  • Približno 8 od 10 plastenk konča na odlagališču.
  • Proizvodnja plastenk proizvaja približno 2,5 milijona ogljikovega dioksida.
  • Za nastanek ene plastenke se porabi 3 litre vode?
  • Samo 13 % plastenk je recikliranih.
  • V procesu recikliranja ene plastenke se prihrani dovolj energije za gorenje 60 w žarnice celih 6 ur.

Podatki so dovolj zgovorni. Potrebno je zmanjšati porabo plastenk. Na ta način bomo uspeli zmanjšati tudi samo proizvodnjo le teh.

Kako lahko sami zmanjšamo količino plastenk

  • Slovenija ima še v veliki meri pitno vodo. Zato stare plastenke ne zavrzimo, ampak jo ponovno napolnimo z vodo iz pipe. Hvaležna nam bo tako denarnica, kot tudi narava.
  • Namesto, da kupimo sok v trgovini si ga tokrat pripravimo sami doma. Pojdimo v naravo, naberimo bezgove cvetove in si sami naredimo sok. Odličen okus, redna zaloga in okolju prijazno.
  • Kupujmo plastenke iz recikliranega materiala.

plastenke_1

Kako poteka reciklaža plastenk

Zbrane plastenke v zbirnem centru najprej sploščijo in združijo v bale za transport. Ena bala tako vsebuje od 6.400 do 7.200 plastenk.

Bale so nato transportirane v  reciklažni center, kjer jih s stroji razkosajo. Proces drobljenja se konča, ko so koščki plastike veliki kot papir, ki se je pravkar spoznal z rezalnikom.

Koščki plastike se nato sperejo z vodo in posušijo, ter pod visoko temperaturo stopijo. Nato se izdelajo majhne kroglice plastike ali granulat, iz katerih je možno izdelati različne vrste produktov, kot so kajak, preproga, prešite odeje, jakne ali podloge za jakne.

Sedaj veste, zato ne podcenjujte plastenke. Mogoče vas bo prav ta plastenka, ki ste jo imeli še pred mesecem dni v rokah, grela v mrzli zimski nevihti.

Viri:

Napisal/a Helena v:
Oznake:

1 Komentar »


Napiši komentar

Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost