Organski odpadki

Živilski odpadki so morda še večja problematika kot pa odpadna embalaža, saj med gnitjem na  odlagališču proizvajajo tako imenovane toplogredne pline, metan, ki je 23 krat bolj škodljiv kot CO2.

Biološki odpadki NE spadajo med mešane komunalne odpadke. Kuhinjske odpadke je potrebno kompostirati doma ali na vrtu, če te možnosti ni, jih je potrebno ločiti v rjave zabojnike.

Ali ste vedeli, da je v Sloveniji leta 2004 nastalo 13.000 ton organskih odpadkov? V tem letu so bili organski odpadki krivi za izpust 46 tisoč ton metana v ozračje. V letu 2006 pa se je število organskih odpadkov povišalo na 30.000 ton. 

Kaj so organski ali biološki odpadki?

Biološko razgradljivi odpadki so odpadki naravnega izvora, ki nastajajo v gospodinjstvih, v kmetijstvu, gozdarstvu in drugih proizvodnih dejavnostih.

Ločimo:

  • biološke odpadke: odpadki nastali pri pripravi oz. predelavi hrane (poljščine, sadje, zelenjava, odpadki v gospodinjstvu, odpadki iz živilsko predelovalne industrije ipd.)
  • zelene odpadke: ostanki iz vrtov, nasadov, grmovnic, okrasnih rastlin ipd.

bioloski_odpadki_1

Med organske odpadke spadajo:

  • vsi ostanki hrane (razen maščob, ostanki olj, kosti)
  • jajčne lupine,
  • olupki sadja in zelenjave,
  • vejevje,
  • pokošena trava,
  • odpadlo listje,
  • rože,
  • plevel,
  • zemlja lončnic,
  • čajne vrečke,
  • kavna usedlina,
  • kavni filtri,
  • papirnati robčki.

Kaj NE sodi med organske odpadke?

V kompostnik ne sodijo tisti odpadki, ki so nerazgradljivi, okolju nevarni ali tisti, ki poslabšajo kakovost komposta. To so:

  • steklo, armirano stekle, ogledala;
  • keramika, opeka, porcelan;
  • plastika;
  • kovine;
  • plastika;
  • steklo;
  • kosti, maščobe, olja;
  • tekstilni izdelki;
  • plenice;
  • iztrebki domačih živali;
  • zdravila;
  • žagovina in oblanci.

jajcne_lupine

Kako zmanjšamo količino bioloških odpadkov v naših domovih

  • Pri pripravi kosila se držimo navodil v receptu. Tako ne bo ostalo veliko hrane, ki jo nato zavržemo v smeti.
  • Če skuhamo preveč hrane, lahko ostanek shranimo v plastično škatlo in odložimo v hladilnik ali zamrzovalnik.
  • Če se pri kuhanju oštejemo in skuhamo preveč špagetov, lahko povabimo na kosilo prijatelja ali soseda. Tako združimo prijetno s koristnim.

Imate predlog, kako lahko še drugače zmanjšamo količino bioloških odpadkov v naših domovih? Pošljite nam vaše predloge na info@lep-planet.si.

Napisal/a Helena v:
Oznake:

1 Komentar »


Napiši komentar

Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost