Pohištvo

pohistvo_zofa

Vsakih nekaj let je potrebno naše domove malo “osvežiti”. To pomeni, da stare stole, postelje, omare in preproge zamenjamo z novimi. Vprašanje je, če se zavedamo, koliko naravnih surovin se porabi za izdelavo enega stola ali postelje.

Pohištvo spada med kosovne odpadke. Predamo ga lahko v času akcij zbiranja kosovnih odpadkov na terenu ali v zbirnem centru.

Večino pohištva je izdelanega iz naravnih materialov, kot je les. In prav to predstavlja velik problem v okoljevarstvenem smislu, saj nam prav gozdovi omogočajo življenje na našem planetu.

Drug problem se naša na kemične snovi, s katerimi je pohištvo obdelano. Lepila, tesnila, barve in laki vsebujejo hlapljive snovi, ki jih oddajajo v zrak in s tem povzročajo draženje oči in dihal. Nekatere snovi so tudi rakotvorne.

Zato, če je le mogoče, poskušajmo pred ponovnim nakupom staro pohištvo obnoviti. Stole na primer lahko osvežimo z novo – okolju prijazno – barvo. Razmajane noge ponovno in tesneje privijemo, oblazinjenemu sedalu pa prišijemo novo blago.

Kaj še lahko storimo?

 • ohranjeno pohištvo prodamo v lokalnih časopisih, na radiu ali internetu;
 • kupimo rabljeno pohištvo, tako lahko privarčujemo;
 • kupimo kvalitetno pohištvo – kvaliteta ima daljšo življenjsko dobo;
 • ohranjeno pohištvo lahko tudi podarimo. Povprašamo sorodnike, prijatelje in znance, če mogoče potrebujejo kakšen kavč za vikend hišico;
 • še vedno pa bodo ohranjenega pohištva najbolj vesele humanitarne organizacije.

Kako ste vi obnovili ali reciklirali pohištvo? Pošljite nam vaše predloge na info@lep-planet.si in objavili jih bomo na spletni strani.

Napisal/a Helena v:
Oznake:

1 Komentar »

 • Matija pravi:

  Pozdrav in hvala za enkraten članek najprej. Naj iz naše strani v zvezi z reciklacijo pohištva podam našo izkušnjo. Preko naših spletnih strani smo pred dobrim letom celo poskušali organizirati neke vrste borzo blagovne menjave pohištva, ker se je na nas obračalo tudi precej ljudi, ki svojega postaranega ali nerabljenega pohištva niso imeli kam dati, želeli pa so ga PODARITI. Kljub temu, da niso ti ljudje želeli ničesar v zameno, se v pol letnem projektu ni našel nihče, ki bi ga sploh zanimalo rabljeno pohištvo.
  Kljub temu, da naše spletne strani v zvezi s pohištvom in mizarstvom obišče na mesečni ravni cca. 20.000 ljudi. Zanimivo po svoje. Hkrati pa smo projekt kasneje umaknili, ker preprosto zanj očitno ni bilo interesa.
  Kam dajo ljudje rabljeno pohištvo ne vem, vem pa, da ko sva z ženo prenavljala hišo, se je v naši okolici v dveh dneh znašlo dovolj interesentov, da so odpeljali vso staro pohištvo iz hiše.


Napiši komentar

Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost