Odpadna zdravila

Zdravila lahko recikliramo, vedar ne v naših domovih, temveč za to poskrbijo posebej specializirana podjetja za uničevanje. Namreč neuporabna, stara ali neporabljena zdravila zaradi ogromnih količin ter biološkega delovanja škodujejo našemu zdravju in spadajo med nevarne odpadke.

Odpadna zdravila nikakor ne smemo splakovati skozi straniščno školjko ali mešati z ostalimi komunalnimi odpadki, saj spadajo med nevarne odpadke. Vsa odpadna zdravila je potrebno ločeno v prvotni embalaži predati v zbirni center,  lekarnam, specializiranim trgovinam ali zbiralcu odpadnih zdravil ob kampanjah.

Recikliranje zdravilZdravila nam lahko pomagajo ohraniti zdravje, lahko pa nam tudi precej škodujejo. Težava je v tem, da se aktivnost učinkovin v zdravilih velikokrat ohrani tudi po tem, ko je zdravilo staro ali za nas neuporabno. Učinkovine nato pronicajo v zemljo in tako zastrupljajo našo prst, vodo in posledično tudi naša telesa.

Katera so odpadna zdravila

Odpadna zdravila so vsa neuporabna zdravila in ostanki zdravil, vključno z njihovo embalažo.

Sem spadajo tudi ostanki zdravil, ki so končnemu uporabniku ostali po zdravljenju in jih imetnik zavrže, namerava ali mora zavreči ter neuporabna zdravila, ki so bila dana v promet, vendar jih je treba zavreči zaradi preteka roka uporabnosti ali drugih razlogov.

Odpadna zdravila, ki jih sprejemajo v lekarnah

Ravnanje z odpadnimi zdravili ureja Uredba o ravnanju z odpadnimi zdravili (Ur. l. rs, št. 105/2008).

  • Odpadna zdravila v trdnem stanju ( tablete, kapsule, svečke), ki so zaprta v originalni, nepoškodovani in čisti embalaži – ni pa nujno, da so takšna zdravila še originalno zaprta.
  • Odpadna zdravila v obliki praškov ali tekočin (praški, posipala, kreme, sirupi, kapljice), ki so originalno zaprta v nepoškodovani in čisti embalaži in še niso bila odprta, pretrgana ali kako drugače spremenjena.
  • Predhodno je potrebno odstraniti ovojnino/škatlico, ki ni neposredno v stiku z zdravilom. V  zabojnik odvržemo samo zdravila z originalno embalažo!
Napisal/a Helena v:
Oznake:

Brez komentarjev »


Napiši komentar

Kako do koša Kako ločujem Kam odlagam?

Lep-planet.si poganja WordPress.      Kontakt: info@lep-planet.si      O nas      Oglaševanje      Skupnost